5 módszer az ablakszigetelés ellenőrzésére!

Hogyan ellenőrizhetem magam, házilag, hogy jól szigetel-e az ablakom?

Az ablakszigetelés minőségének ellenőrzésére számos módszer létezik, némelyik könnyen kivitelezhető, némelyik nehezebben. Néhányat összegyűjtöttünk ide:

  1. A legegyszerűbb módszer a nyílászárók szigetelésének ellenőrzésére, ha bevizezzük a kezünket és az ablakkeret külső és belső illeszkedése elé tesszük. Amennyiben a nyílászáró nem szigetel elég jól, akkor a nedves kezünkön azonnal fogjuk érezni a levegő mozgását.
    nedves kéz teszt
    nedves kéz teszt
  2. Egy másik kézenfekvő módszer az ablakszigetelés ellenőrzésére, ha – lehetőleg hideg, szelesebb időben – gyertyát helyezünk az ablakkeret elé. Ha a gyertya lángja nyugodt, akkor ablakunk jól szigetel. Ha viszont a gyertya lángja mozog, azaz kívülről a hideg beáramlik és akár a szél is befúj, akkor bizony szigeteltetni kell az ablakot.
    gyertya teszt
    gyertya teszt
  3. papírpénz teszt szintén jó módszer, hogy kiderüljön hogyan szigetelnek nyílászáróink. Nyissuk ki a nyílászárót és helyezzük a vizsgálni kívánt területre a papírpénzt vagy bármilyen papírt, aztán csukjuk rá az ablakot vagy ajtót. Ha könnyen ki tudjuk a papírt húzni, akkor nem jól szigetel a nyílászárónk. Ha viszont nem tudjuk kihúzni, akkor nincs további tennivalónk vele.
    papír teszt
    papír teszt
  4. A következő módszerhez két ember, egy elemlámpa és sötétség kell. Az egyik ember a sötétben belülről az ablak záródására világít elemlámpával közelről, a másik meg kívülről figyeli, kiszűrődik-e a fény vagy sem. Ha a fény kiszivárog, akkor hívjanak bennünket, mert ablakszigetelésük nem megfelelő!
    elemlámpás teszt
    elemlámpás teszt
  5. Ez a módszer hasonlít az előzőhöz, csak itt a sötét és elemlámpa helyett egy hajszárítót használunk. A hajszárítóval ráfújunk az ablaknyílásra és ha a kívül álló ember érzi a hajszárító meleg levegőjét, akkor ott szükség van a mi ablakszigetelésünkre. Ez a módszer sajnos nem igazán kivitelezhető nem földszinten lévő nyílászáróknál.
    hajszárítós teszt
    hajszárítós teszt
További érdekes tanácsokat olvashat weboldalunkon: http://www.ablakgyogyasz.hu/gyik.html

15 egyszerű tanács a fűtés költségcsökkentésére!

Hogyan lehet tovább spórolni fűtési költségeinken az ablakszigetelést követően?


  1. Használjunk termosztátot (már a régi gázkonvektorokhoz is lehet digitális termosztátot kapcsolni, amellyel a hőmérséklete szabályozható), mert már 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet is 3-4 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást. A nappali fűtésünk legyen 21 Celsius fok körül amikor otthon vagyunk, míg éjszakára, alváshoz és amikor üres a lakás, elég a 18 Celsius fok. Túl nagy hőmérséklet különbségeket sem javasolt, mert akkor nagyobb energia szükséges a lakóterület felmelegítéshez.
  2. Napközben – főleg a déli fekvésű ablakoknál – engedjük be a nap melegét amennyire csak tudjuk, ezzel is kihasználva a természetes napenergia fűtőerejét.
  3. Naplemente után húzzuk le a redőnyt vagy használjunk vastag függönyt, ezek is jelentősen szigetelnek.
  4. függöny ne lógjon rá a radiátorra vagy elé, mert ezzel elzárhatja a hő útját.
A további tanácsokért kattintson az #Ablakgyógyász weboldalára:http://www.ablakgyogyasz.hu/gyik.html#sporolj_a_futesen