5 módszer az ablakszigetelés ellenőrzésére!

Hogyan ellenőrizhetem magam, házilag, hogy jól szigetel-e az ablakom?

Az ablakszigetelés minőségének ellenőrzésére számos módszer létezik, némelyik könnyen kivitelezhető, némelyik nehezebben. Néhányat összegyűjtöttünk ide:

 1. A legegyszerűbb módszer a nyílászárók szigetelésének ellenőrzésére, ha bevizezzük a kezünket és az ablakkeret külső és belső illeszkedése elé tesszük. Amennyiben a nyílászáró nem szigetel elég jól, akkor a nedves kezünkön azonnal fogjuk érezni a levegő mozgását.
  nedves kéz teszt
  nedves kéz teszt
 2. Egy másik kézenfekvő módszer az ablakszigetelés ellenőrzésére, ha – lehetőleg hideg, szelesebb időben – gyertyát helyezünk az ablakkeret elé. Ha a gyertya lángja nyugodt, akkor ablakunk jól szigetel. Ha viszont a gyertya lángja mozog, azaz kívülről a hideg beáramlik és akár a szél is befúj, akkor bizony szigeteltetni kell az ablakot.
  gyertya teszt
  gyertya teszt
 3. papírpénz teszt szintén jó módszer, hogy kiderüljön hogyan szigetelnek nyílászáróink. Nyissuk ki a nyílászárót és helyezzük a vizsgálni kívánt területre a papírpénzt vagy bármilyen papírt, aztán csukjuk rá az ablakot vagy ajtót. Ha könnyen ki tudjuk a papírt húzni, akkor nem jól szigetel a nyílászárónk. Ha viszont nem tudjuk kihúzni, akkor nincs további tennivalónk vele.
  papír teszt
  papír teszt
 4. A következő módszerhez két ember, egy elemlámpa és sötétség kell. Az egyik ember a sötétben belülről az ablak záródására világít elemlámpával közelről, a másik meg kívülről figyeli, kiszűrődik-e a fény vagy sem. Ha a fény kiszivárog, akkor hívjanak bennünket, mert ablakszigetelésük nem megfelelő!
  elemlámpás teszt
  elemlámpás teszt
 5. Ez a módszer hasonlít az előzőhöz, csak itt a sötét és elemlámpa helyett egy hajszárítót használunk. A hajszárítóval ráfújunk az ablaknyílásra és ha a kívül álló ember érzi a hajszárító meleg levegőjét, akkor ott szükség van a mi ablakszigetelésünkre. Ez a módszer sajnos nem igazán kivitelezhető nem földszinten lévő nyílászáróknál.
  hajszárítós teszt
  hajszárítós teszt
További érdekes tanácsokat olvashat weboldalunkon: http://www.ablakgyogyasz.hu/gyik.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése